Jaki jest sposób na udane wypieki? Dobre ciasto i element zaskoczenia, nieprzewidywalności. Nie od dzisiaj wiadomo, że każdy lubi coś innego, a nawet jedna osoba potrzebuje zmian gdyż z czasem i ulubione potrawy tracą swój urok. Dlatego do bułeczek drożdżowych proponuję cztery rodzaje nadzienia: masę jagodową, masę jabłkową, masę serową oraz domowy dżem. Obiecuję, że przez długi czas bułeczki nikomu się nie znudzą.
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 1/2 dag drożdży,
- 7 dag cukru,
- 2 jaja,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki oleju,
- cukier waniliowy.
Proponowane alternatywne nadzienia:
1. Masa jagodowa:
- 20 dag jagód,
- 15 dag cukru.
Wymieszać i usmażyć składniki. Gdy nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać trochę kaszy manny.
2. Masa jabłkowa:
- 30 dag jabłek,
- 5 dag cukru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Jabłka zetrzeć i przesmażyć z resztą składników.
3. Masa serowa:
- 25 dag białego sera,
- 3 dag masła,
- 1 żółtko,
- 10 dag cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 ubite białko.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko i roztarty ser. Masę wymieszać z ubitym białkiem. Można dodać kilka namoczonych rodzynek.
4. Domowy dżem niskosłodzony z porzeczek, czarnych porzeczek lub innych jagód.
Przygotowanie:
Wsypać 10 dag mąki do miski. Dodać drożdże rozmieszane z połową mleka i 1 łyżką cukru.Wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki i ubite z cukrem jaja. Wyrabiać i dodawać resztę składników.
Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temperaturze pokojowej). Po wyrośnięciu zagnieść, zrobić z ciasta wałek i podzielić go na kawałki. Poszczególne kawałki należy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i uformować z nich bułeczki.
Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszce. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut (zależy od wielkości bułeczek).
Czas przygotowania bułeczek razem z czasem rośnięcia ciasta wynosi około 1,5 godziny. Bułeczki powinny być zrobione podobnej wielkości, żeby się równo piekły.