Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Dawno, dawno temu koleżanka dała mi przepis na drożdżowe bułeczki. Jak to w zamierzchłych czasach bywało, przepis był zapisany na zwykłej kartce wyrwanej z przypadkowego zeszytu. Ciężko się było doczytać więc część składników musiałam wymyślić sama. Przepis zmieniał się wraz z czasem. Ewoluował. Dzisiaj zaproponuję Państwu wersję, z której jestem najbardziej zadowolona.

219

Jaki jest sposób na udane wypieki? Dobre ciasto i element zaskoczenia, nieprzewidywalności. Nie od dzisiaj wiadomo, że każdy lubi coś innego, a nawet jedna osoba potrzebuje zmian gdyż z czasem i ulubione potrawy tracą swój urok. Dlatego do bułeczek drożdżowych proponuję cztery rodzaje nadzienia: masę jagodową, masę jabłkową, masę serową oraz domowy dżem. Obiecuję, że przez długi czas bułeczki nikomu się nie znudzą.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 1/2 dag drożdży,
  • 7 dag cukru,
  • 2 jaja,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • cukier waniliowy.

Proponowane alternatywne nadzienia:

1. Masa jagodowa:

  • 20 dag jagód,
  • 15 dag cukru.

Wymieszać i usmażyć składniki. Gdy nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać trochę kaszy manny.

2. Masa jabłkowa:

  • 30 dag jabłek,
  • 5 dag cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Jabłka zetrzeć i przesmażyć z resztą składników.

3. Masa serowa:

  • 25 dag białego sera,
  • 3 dag masła,
  • 1 żółtko,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 ubite białko.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko i roztarty ser. Masę wymieszać z ubitym białkiem. Można dodać kilka namoczonych rodzynek.

4. Domowy dżem niskosłodzony z porzeczek, czarnych porzeczek lub innych jagód.

Przygotowanie:

Wsypać 10 dag mąki do miski. Dodać drożdże rozmieszane z połową mleka i 1 łyżką cukru.Wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki i ubite z cukrem jaja. Wyrabiać i dodawać resztę składników.
Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temperaturze pokojowej). Po wyrośnięciu zagnieść, zrobić z ciasta wałek i podzielić go na kawałki. Poszczególne kawałki należy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i uformować z nich bułeczki.
Układać na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszce. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut (zależy od wielkości bułeczek).

Czas przygotowania bułeczek razem z czasem rośnięcia ciasta wynosi około 1,5 godziny. Bułeczki powinny być zrobione podobnej wielkości, żeby się równo piekły.