Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3⁄4 szklanki cukru,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki octu.

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Mieszać intensywnie aż masa zwiększy objętość. Dodać do białek dokładnie rozmieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Upiec biszkopt w 175 stopniach (piec przez 30 min.).

Jak wystygnie przekroić na dwie części. Jedną posmarować powidłami śliwkowymi. Ubić na sztywno dwie duże śmietany 30% ze śmietanką Śnieżką i dwoma Śmietan-fixami. Dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niecałej połowie szklanki gorącej wody. Masę wylać na biszkopt posmarowany powidłami. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch rozsmarować gotową masą krówkową.

Uprażyć 200 gram słonecznika z połową kostki margaryny i dwoma łyżkami cukru pudru. Słonecznik rozsmarować na masie krówkowej.