Makaron może być podany na obiad lub kolację. Może być też pierwszym daniem jakie przygotuje po szybkim przeszkoleniu wasza „druga połowa” lub dorastające dziecko.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu „kokardki”,
  • 20 dag chudego parzonego boczku,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 szklanka słodkiej śmietany,
  • 15 dag sera żółtego (najlepiej Gouda),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej.

Przygotowanie:

Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany szczypiorek, zeszklić posypać mąką i dokładnie rozmieszać. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody, dodać do boczku. Dodać śmietanę i zagotować. Ser zetrzeć na „grubych oczkach” i dodać do sosu. Wymieszać, ale nie dopuścić do wrzenia. Makaron ugotować w solonej wodzie, odcedzić i polać sosem.