Makaron może być podany na obiad lub kolację. Może być też pierwszym daniem jakie przygotuje po szybkim przeszkoleniu wasza „druga połowa” lub dorastające dziecko.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu „kokardki”,
- 20 dag chudego parzonego boczku,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 szklanka słodkiej śmietany,
- 15 dag sera żółtego (najlepiej Gouda),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej.
Przygotowanie:
Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany szczypiorek, zeszklić posypać mąką i dokładnie rozmieszać. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody, dodać do boczku. Dodać śmietanę i zagotować. Ser zetrzeć na „grubych oczkach” i dodać do sosu. Wymieszać, ale nie dopuścić do wrzenia. Makaron ugotować w solonej wodzie, odcedzić i polać sosem.