Nigdy nie potrafiłam upiec ciasta drożdżowego, aż do tego przepisu. Jest bardzo prosty!
Składniki:
Placek:
- 10 dkg drożdży,
- 1 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. oliwy,
- 1 szkl. mleka,
- 4 jajka (roztrzepać widelcem),
- 4 szkl. mąki.
Kruszonka:
- 3/4 szkl. mąki krupczatki,
- 1/4 szkl. mąki tortowej,
- 1/2 kostki margaryny Kasi,
- 1/2 szkl. cukru.
Przygotowanie:
Na dno miski rozkruszamy drożdże, przesypujemy cukrem, na to wlewamy oliwę i mleko oraz jajka. Całość przykrywamy mąką. Niczego nie mieszamy. Zostawiamy na ok. 2-3 godziny (mniej więcej w połowie czasu mieszamy wszystko i ubijamy żeby „dodać powietrza”) zakrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Surowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch można położyć owoce (np. śliwki, truskawki, rabarbar) i posypujemy równo kruszonką.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, przez 45-50 minut.