Nigdy nie potrafiłam upiec ciasta drożdżowego, aż do tego przepisu. Jest bardzo prosty!

Składniki:

Placek:

  • 10 dkg drożdży,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 1 szkl. oliwy,
  • 1 szkl. mleka,
  • 4 jajka (roztrzepać widelcem),
  • 4 szkl. mąki.

Kruszonka:

  • 3/4 szkl. mąki krupczatki,
  • 1/4 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 kostki margaryny Kasi,
  • 1/2 szkl. cukru.

 

Przygotowanie:

Na dno miski rozkruszamy drożdże, przesypujemy cukrem, na to wlewamy oliwę i mleko oraz jajka. Całość przykrywamy mąką. Niczego nie mieszamy. Zostawiamy na ok. 2-3 godziny (mniej więcej w połowie czasu mieszamy wszystko i ubijamy żeby „dodać powietrza”) zakrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Surowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch można położyć owoce (np. śliwki, truskawki, rabarbar) i posypujemy równo kruszonką.

Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, przez 45-50 minut.